研究資料首頁-> 期刊論文

研究資料明細

論文名稱 初級日本語学習者の学習意欲に関する考察ー学校の学習環境を中心にー
發表日期 2013-10-01
論文收錄分類 其他
所有作者 黃意雯、賴美麗、方斐麗、李姵蓉
作者順序 第四(以上)作者
通訊作者
刊物名稱 銘傳日本語教育
發表卷數
是否具有審稿制度
發表期數 16
期刊或學報出版地國別/地區 NATTWN-中華民國
發表年份 2013
發表月份 10
發表形式 紙本
所屬計劃案
可公開文檔

[摘要] :
本研究は、文藻外国語大学、日本語学科の授業「日文(一)」を履修する学習者を調査対象とし、学校の学習環境がどのように学習者の学習意欲に影響を及ぼすかについてアンケート調査を行った。調査した結果、学習意欲の向上につながる5段階尺度の項目については、ほとんど高い平均値を示しており、その項目の大別は担当教師、教材、学習設備と教具、練習方法、評価とフィードバックの方法、クラス運営の方式であった。ただし、そのうち、唯一3より低い平均値となったものは「プリントや教科書よりデジタル教材」という項目である。また、所属、性別、学習歴の有無により学習意欲を高める項目にもそれぞれ有意差が見られることが明らかとなった。

[英文摘要] :
In this paper, we sampled the students who study the required course, i.e., Japanese <I> in Wenzao Ursuline College of Languages for investigating the influence of the learning environment of schools on the learning motivation of the students. We made the students to fill a five-scale questionnaire for evaluating the impact of the factors including teachers, textbooks, learning equipments and toolkits, practice methods, evaluation and feedback, and classroom management on their learning motivation. Our investigation result shows these factors are important for increasing the learning motivation of the students. By contrast, the digital material is not more effective than the hardcopy material for improving their learning motivation. On the other hand, the result also shows that these factors are variously significant for different students of educational system, different gender, and learning experience.

[參考文獻] :
磯田貴道(2005)「学習意欲や動機づけに関する概念の整理へ向けて」『広島大学外国語教育研究』8広島大学外国語教育研究センターpp.85-96
岡崎眸・岡崎敏夫(2005)『日本語教育における学習の分析とデザイン-言語習得過程の視点から見た日本語教育』凡人社
蔡愛玲・蔡愛芬(2011)「台湾人大学生の日本語学習の動機づけについて」『世新日本語文研究』3世新大学日本語文学系pp.196-213
畑佐由紀子(2003)『第二言語習得研究への招待』くろしお出版
堀越和男(2010)「動機づけと学習ストラテジーが日本語学習の成果に与える影響―台湾の日本語学科で学ぶ学習者を対象に―」『台湾日本語文学報』第28期pp.259-278
本田勝久(2005)「第二言語習得における学習者要因-動機づけの新しい枠組みについて-」『大阪教育大学英文学会』50大阪教育大学英語英文学教室pp.51-70
葉淑華(2012)「eラーニング学習環境についての一考察」『台湾応用日語研究』第九期pp.175-190
盧錦姫(2012)「台湾の高校生の日本語学習における動機づけと学習態度-第二外国語として日本語を受講する学生を中心として-」『台大日本語文研究』23台湾大学日本語文学系pp.216-242